فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) روز چهارشنبه ۲۵ تیرماه در پستی در شبکهٔ ایکس اعلام کرد که گروه «نیروهای مقاومت ملی یمن» محمولهای «بسیار بزرگ» از تسلیحات ایرانی را که در مسیر ارسال به شبهنظامیان حوثی بود، توقیف کردهاند.
به گفتۀ سنتکام، نیروهای یمنی بیش از ۷۵۰ تن مهمات و تجهیزات نظامی، از جمله صدها موشک کروز پیشرفته، موشکهای ضدکشتی و ضدهوایی، کلاهکها و سامانههای هدایت، صدها موتور پهپاد، تجهیزات پدافند هوایی، سامانههای راداری و تجهیزات ارتباطی را توقیف کردهاند.
نیروهای مقاومت ملی، گروه مخالف حوثیهای یمن به رهبری طارق صالح، برادرزاده رئیسجمهور پیشین یمن، علی عبدالله صالح است.
این بزرگترین توقیف سلاح در طول یک دهه جنگ یمن است که ادعا میشود از سوی ایران ارسال شده است.
نیروی دریایی آمریکا و دیگر نیروهای دریایی غربی سالهاست که محمولههای تسلیحاتی ایران برای حوثیها را توقیف میکنند.
نیروهای مقاومت ملی میگویند محمولهٔ جدید تسلیحاتی ایران را اواخر ماه ژوئن توقیف کردهاند.
یک ویدئو کوتاه منتشر شده از سوی این نیروها نشان میدهد موشکهای ضد ناو، همان نوعی که در حملات اخیر حوثیها استفاده شده و دو کشتی در دریای سرخ را غرق کرده است، و همچنین موشکهای پدافند ساخت ایران، نوع ۳۵۸، دیده میشود.
حوثیها مدعی هستند که در طول یک دهه جنگ یمن، ۲۶ پهپاد امکی-۹ آمریکا را سرنگون کردهاند، که احتمالاً با همین نوع موشکها بوده است.
ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده ستاد مرکزی آمریکا، در پستی در شبکهٔ ایکس با استقبال از این توقیف، گفت: نیروهای یمنی اطلاع دادهاند که «دستورالعملهایی به زبان فارسی و بسیاری از سیستمهایی که ساخت یک شرکت وابسته به وزارت دفاع ایران است و از سوی آمریکا تحریم شده، در این محموله به چشم میخورد».
او افزود: «توقیف این محمولهٔ بزرگ نشان میدهد که ایران همچنان فعالترین بازیگر بیثباتکننده در منطقه است. محدود کردن مسیر حمایت ایران از حوثیها برای امنیت، ثبات و آزادی عبور و مرور در منطقه حیاتی است».
حوثیها در سپتامبر ۲۰۱۴ کنترل صنعاء، پایتخت، را به دست گرفتند و دولت رسمی یمن را مجبور به تبعید کردند. ائتلاف سعودی به رهبری عربستان و با کمک آمریکا، در مارس ۲۰۱۵ وارد جنگ با این گروه شد و چندین سال است که جنگ بینتیجه، این کشور فقیر عربی را به آستانه قحطی کشانده است.
این جنگ تاکنون بیش از ۱۵۰ هزار کشته، شامل شبهنظامیان و غیرنظامیان، بر جای گذاشته و یکی از فاجعهبارترین بحرانهای انسانی جهان را رقم زده است.