چرخش بنیادی اقتصاد جهانی به سرمایه‌گذاری در دارایی‌های فکری در سال ۲۰۲۴

در سال ۲۰۲۴، ایالات متحده در صدر کشورهای دارای بالاترین میزان سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس بود

یک نهاد زیرنظر سازمان ملل می‌گوید خرید دارایی‌های فیزیکی در سال ۲۰۲۴ جای خود را به سرمایه‌گذاری در اقلام ناملموس مانند نرم‌افزار، داده و هوش مصنوعی داده است که این موضوع تغییر اساسی در نحوه رشد و رقابت اقتصادها را نشان می‌دهد.

بر اساس گزارش روز چهارشنبه ۱۸ تیرماه «سازمان جهانی مالکیت فکری»، سرمایه‌گذاری در دارایی‌های مبتنی بر مالکیت فکری در سال ۲۰۲۴ «سه برابر» سریع‌تر از سرمایه‌گذاری در دارایی‌های فیزیکی مانند ماشین‌آلات و ساختمان‌ها بوده، و این در حالی است که نرخ بهرهٔ بالا و رشد ضعیف اقتصادی بر این دارایی‌ها تأثیر گذاشته است.

این گزارش که با همکاری موسسهٔ کسب‌وکار «لویس» در ایتالیا تهیه شده است، نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس در ۲۷ اقتصاد با درآمد بالا و متوسط در سال ۲۰۲۴ حدود سه درصد در ارزش واقعی رشد کرده و به ۷.۶ تریلیون دلار رسیده است؛ این در حالی است که این رقم در سال قبل از آن، ۷.۴ تریلیون دلار بود.

دارن تان، مدیر سازمان جهانی مالکیت فکری، در بیانیه‌ای گفت: «ما شاهد یک چرخش بنیادی در نحوه رشد و رقابت اقتصادها هستیم».

او افزود: «در حالی که کسب‌وکارها در ادوار نامطمئن سرمایه‌گذاری در کارخانه‌ها و تجهیزات را کاهش داده‌اند، اما سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس را دوبرابر کرده‌اند».

دارن تان تأکید کرد: «کشورهایی که سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس را درک و تقویت می‌کنند، بهتر می‌توانند در اقتصادی که به طور فزاینده‌ای توسط نوآوری‌های فناوری، دیجیتال و فرهنگی هدایت می‌شود، رشد و شکوفا شوند».

بیشتر در این باره: پیش‌بینی بخت زنده‌ماندن بیماران سرطانی با کمک هوش مصنوعی

در سال ۲۰۲۴، ایالات متحده در صدر کشورهای دارای بالاترین میزان سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس بود و تقریباً دو برابر کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، ژاپن و بریتانیا سرمایه‌گذاری کرد.

در عین حال، سوئد همچنان با سهم ۱۶ درصدی از تولید ناخالص داخلی خود در دارایی‌های ناملموس، پرتحرک‌ترین اقتصاد در این حوزه باقی ماند؛ و آمریکا، فرانسه و فنلاند هر کدام با حدود ۱۵ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

تشدید سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس در هند با حدود ۱۰ درصد، این کشور را از چندین اقتصاد اتحادیه اروپا و ژاپن پیش انداخته است.

این گزارش همچنین نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس حتی در زمان بحران‌ها، رشدی پایدار و ثابت داشته است، و در طول سال‌ها (از ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۴) با نرخ ترکیبی سالانه حدود چهار درصد رشد کرده است؛ حال آن‌که رشد دارایی‌های فیزیکی تنها حدود یک درصد بوده است.

گزارش «سازمان جهانی مالکیت فکری» نشان می‌دهد که نرم‌افزارها و پایگاه‌های داده، به عنوان پرسرعت‌ترین نوع سرمایه‌گذاری در دارایی‌های ناملموس، در دوره ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ سالانه بیش از هفت درصد رشد کرده‌اند.

همزمان، این گزارش تأکید می‌کند که سرمایه‌گذاری‌هایی از این دست با رونق فعلی در حوزهٔ هوش مصنوعی مرتبط است.

هوش مصنوعی در حال حاضر نقش مهمی در هدایت سرمایه‌گذاری‌ها در زیرساخت‌های فیزیکی مانند تراشه‌ها، سرورها و مراکز داده ایفا می‌کند، و گزارش سازمان ملل اشاره می‌کند که این فناوری شروع به تقویت سرمایه‌گذاری‌های ناملموس در مواردی مانند مجموعه داده‌هایی کرده است که برای آموزش سیستم‌های هوش مصنوعی لازم است.

ساشا وونش-وینسنت، مسؤول بخش اقتصاد و تحلیل داده‌های سازمان جهانی مالکیت فکری می‌گوید: «مردم فکر می‌کنند که ما در حال حاضر در میانهٔ رونق هوش مصنوعی قرار داریم، اما باید گفت که در واقع در ابتدای راه هستیم».

Your browser doesn’t support HTML5

هوش‌مصنوعی حکومتی: گنجشک تبعیض، در لباس قناری هوشمند