میرحسین موسوی، از رهبران «جنبش سبز» که از بهمن ۱۳۸۹ در زندان خانگی به سر میبرد، میگوید «وضعیت تلخی» که در جنگ میان ایران و اسرائیل برای کشور پیش آمد، «نتیجهٔ یک رشته خطاهای بزرگ بود».
آقای موسوی در بیانیهای که روز جمعه ۲۰ تیرماه منتشر شد، اسرائیل و آمریکا را به ارتکاب «جنایت» علیه ایران در این جنگ متهم کرد و با اشاره به «همبستگی و ایستادگی مردم در عین رنجیدگیهای عمیق» افزود اکنون «هولناک خواهد بود اگر کسانی با رؤیاپردازی واکنش جامعه را تأییدی بر شیوهٔ حکمرانی ناکارآمدشان بپندارند یا جلوه دهند».
علی خامنهای پس از آتشبس جنگ ۱۲ روزه که رئیسجمهور آمریکا آن را اعلام کرد، با ادعای اینکه جمهوری اسلامی در این جنگ هم بر اسرائیل و هم بر آمریکا پیروز شد، افزود «۹۰ میلیون جمعیت» ایران «از رفتار نیروهای مسلح حمایت کردند، بعد از این هم همین خواهد بود».
در روزهای اخیر نیز مقامات جمهوری اسلامی و رسانههای ایران احساسات ملی و میهنی مردم در روزهای جنگ با اسرئیل را مؤکداً نشانهٔ حمایت آنان از جمهوری اسلامی و بهخصوص علی خامنهای خواندهاند.
میرحسین موسوی در بیانیهٔ خود، با تأکید بر اینکه «ساختار کنونی نظام نماینده همهٔ ایرانیان نیست»، بار دیگر خواستار برگزاری رفراندوم برای تأسیس مجلس مؤسسان قانون اساسی شد؛ خواستهای که سال ۱۴۰۱ در میانهٔ اعتراضات جنبش «زن زندگی آزادی» برای اولین بار آن را مطرح کرده بود.
وی گفته بود: «اگر سال ۵۷ مردم حق داشتند که نظام شاهنشاهی را تغییر دهند و نظام جدیدی را تأسیس بکنند، امروز همان حق تعیین سرنوشت که غیرقابل لغو و مستمر است به آنها اجازه میدهد که نظام جدیدی را درخواست بکنند... رفراندومی صورت بگیرد که مردم بگویند این نظام را میخواهند یا خواستار نظام دیگری هستند. اگر نظام دیگری میخواهند، باید مجلس مؤسسان شکل بگیرد.»
با این حال، رهبر جمهوری اسلامی، در پی بالا گرفتن بحثها پیرامون رفراندوم، فروردین ۱۴۰۲ گفت: «کجای دنیا این کار را میکنند؟ مگر همه مردم که باید در رفراندوم شرکت کنند، امکان تحلیل آن مسئله را دارند؟ این چه حرفی است؟»
آقای موسوی در بیانیهاش با تأکید بر اینکه تجربهٔ جنگ ۱۲ روزه نشان داد که «ضامن نجات کشور احترام به حق تعیین سرنوشت همهٔ شهروندان است و ساختار کنونی نظام نمایندهٔ همه ایرانیان نیست»، افزود: «برگزاری رفراندوم برای تأسیس مجلس مؤسسان قانون اساسی، راه را برای تحقق حق تعیین سرنوشت مردم هموار و دشمنان این مرز و بوم را از دخالت در امور کشور مأیوس میکند.»
او در پایان بیانیهاش ضمن محکوم کردن «تجاوزات اخیر» علیه ایران، به خانوادههای کشتهشدگان حملات اسرائیل نیز تسلیت گفته است.
میرحسین موسوی که ۸۴ سال سن دارد و همسرش زهرا رهنورد ۸۰ساله از رهبران اعتراضات به نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۱۳۸۸ موسوم به جنبش سبز بودند که از ۲۵ بهمن ۸۹ در زندان خانگی به سر میبرند.
بهمن ۱۴۰۱ میرحسین موسوی خواستار برگزاری «همهپرسی» و تغییر قانون اساسی شد؛ «ایرانیان مهیای تحولی بنیادیناند»