سازمان هواپیمایی کشوری ایران مجموع مبلغ بلیت پروازهای کنسلشده بهدلیل شروع جنگ ایران و اسرائیل را شش هزار میلیارد تومان اعلام کرد. پیش از این خسارت تعلیق پروازها نیز نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده بود.
بهگزارش خبرگزاری ایسنا، حمیدرضا صانعی روز چهارشنبه ۱۸ تیر همچنین شمار پروازهای لغوشده را بیش از ۱۲ هزار پرواز و مجموع بلیتهای این پروازها را نزدیک به ۸۴۰ هزار بلیت اعلام کرد.
آسمان ایران از بامداد ۲۳ خرداد در پی حملات هوایی اسرائیل بسته شد. در طول ۱۲ روز جنگ اسرائیل و ایران، جنگندههای اسرائیلی بر آسمان غرب تا مرکز ایران تسلط داشتند و پس از متوقف شدن جنگ نیز آسمان کشور همچنان بسته مانده بود تا ۱۳ تیرماه که نخستین پرواز بینالمللی در فرودگاه امام خمینی تهران به زمین نشست.
معاون سازمان هواپیمایی کشوری روز چهارشنبه همچنین گفت از حدود ۸۴۰ هزار بلیت کنسلشده، «حدود ۸۰۰ هزار بلیت به مردم مسترد شده و بهای حدود ۳۹ هزار بلیت نیز باقی مانده که عدد کمی نیست».
پیش از این یک عضو اتاق بازرگانی ایران «خسارت تعلیق کامل پروازهای تجاری بر فراز ایران از ۲۴ خرداد تا ۱۳ تیر را بیش از ۹ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان» برآورد کرده بود.
امیررضا اعتمادی همچنین بر اساس یک گزارش تحلیلی گفته بود این وقفۀ بیسابقه که منجر به توقف کامل درآمدهای حاصل از فروش بلیت و خدمات فرودگاهی شد، «روزانه ۴۸۰ میلیارد تومان ضرر مستقیم به صنعت هوایی ایران وارد کرد».
بهگفتۀ این مقام بازرگانی، لغو بیش از ۵۰۰ پرواز روزانه، علاوه بر توقف رفتوآمد مسافر و بار، زنجیرۀ تأمین قطعات یدکی و قراردادهای سوخت را نیز مختل کرد و این امر به تأخیر در تعمیر و نگهداری ناوگان و افزایش هزینههای اضطراری منجر شد.
در این میان، شرکتهای خدمات فرودگاهی با کاهش ۷۰ درصدی درآمد روبهرو شدند که براساس این گزارش «به تعدیل ۲۰ تا ۳۰ درصدی نیروی انسانی متخصص در این بخش انجامید».
مجموع این شوک نقدینگی که با بسته شدن آسمان بهدلیل جنگ با اسرائیل پدید آمد، براساس گزارش اتاق بازرگانی، شرکتهای هواپیمایی را که فاقد مکانیسمهای پوشش ریسک مالی بودند، در تأمین هزینههای ثابت مانند حقوق، سوخت و نگهداری با بحران جدی مواجه کرد.
براساس گزارشهای رسمی ایران، در حال حاضر «همه فرودگاههای کشور و همه سامانههای ناوبری و زیرساخت غیرنظامی در حوزه صنعت هوانوردی با ظرفیت گذشته فعال هستند».
نهادهای نظامی هنوز گزارشی از آسیبها به فرودگاهها و سامانهها و زیرساختهای نظامی منتشر نکردهاند، اما معاون سازمان هواپیمایی کشوری شمار حملات به فرودگاههای بخش غیرنظامی را «چهار مورد» عنوان کرد.
بهگفتۀ حمیدرضا صانعی، «دو باند فرودگاه تبریز در حملات اسرائیل آسیب جدی دید که ترمیم شد. فرودگاه اصفهان هم دچار آسیب شد که آن نیز احیا شد. یکی از سامانههای راداری نیز آسیب دید. همچنین یکی از فرودگاههای بخش خصوصی آبیک قزوین هم دچار آسیب شد و حدود سه هزار میلیارد تومان خسارت به آنجا وارد شد».
فرودگاه مهرآباد از جمله نقاطی بود که در طول ۱۲ روز حملات هوایی اسرائیل بارها هدف حمله قرار گرفت، با این حال، معاون سازمان هواپیمایی کشوری اعلام کرد این فرودگاه «آسیبی در بخش غیرنظامی ندیده و با ظرفیت کامل در حال فعالیت است».
از آسیبها به بخش نظامی فرودگه مهرآباد هیچ اطلاعات مستندی در دست نیست.
فعالیت مجدد فرودگاههای ایران در حالی است که برای تمامی فرودگاههای غرب کشور محدودیت زمانی برای پروازها از ۵ صبح تا ۱۸ بعدازظهر در نظر گرفته شده است. دلیل این محدودیت بهطور رسمی اعلام نشده و صرفاً «دلایل امنیتی» برای آن عنوان شده است.
پوشش زنده انفجار در چیتگر؛ مای ساتو در مورد اعدام قریبالوقوع سه زندانی سیاسی هشدار داد